Maak een afspraak
Maak een afspraak

Spondylolyse

Uitleg & behandeling

U wenst informatie over

Spondylolyse is een oorzaak van rugpijn bij jongeren. Het is een 'stress'-fractuur en, net als bij veel sportgerelateerde stressfracturen, geneest deze meestal zonder restverschijnselen.

vraag

Wat is spondylolyse:

Spondylolyse is een oorzaak van rugpijn bij jongeren. Het is een 'stress'-fractuur en, net als bij veel sportgerelateerde stressfracturen, geneest deze meestal zonder restverschijnselen.

vraag

Wie krijgt het:

Er moet aan de diagnose spondylolyse gedacht worden bij rugpijn die optreedt na het regelmatig beoefenen van zware sporten. Jonge turners en jonge atleten die aan 'werp'-sporten doen, worden het meest getroffen. Het positieve is, dat het vooral lijkt voor te komen bij topsporters.

vraag

Wat veroorzaakt het:

Het is een stressfractuur die optreedt bij het 'pars interarticularis' dat deel uitmaakt van de achterzijde van de wervelkolom, ofwel de neurale boog. Het is geen ernstige, structurele breuk en dus kunnen de normale activiteiten gewoon voortgezet worden.

vraag

Klachten:

Rugpijn

vraag

Diagnose:

Blootstelling aan straling van röntgenfoto's moet zoveel mogelijk voorkomen worden bij jongeren. Een MRI-scan heeft momenteel de voorkeur.

Spondylolyse komt voor bij 3-6% van de bevolking en wordt vaak bij toeval aangetroffen, aangezien het meestal geen rugpijn veroorzaakt.

Soms zijn specialistische röntgenfoto's nodig om zekerder te zijn van de diagnose. Een CT-scan wordt soms aangevraagd door een specialist om de genezing te evalueren of de noodzaak van een chirurgische behandeling te beoordelen. Specialistische scans, zoals SPECT-scans, zijn soms nuttig bij de beoordeling.

vraag

Waarom behandelen:

Om de stressfractuur te laten genezen.

vraag

Welke behandeling hangt af van:

Chirurgie is bij maar heel weinig patiënten nodig, omdat de stressfractuur meestal vanzelf geneest.

Niet operatief:

  • Pijnstilling
  • Korset
  • Het vermijden van strekken van de wervelkolom kan helpen, en soms kan een rustperiode van een specifieke sport de breuk genezen. Zodra de stressfractuur genezen is, kan er gewoonlijk weer met de sport begonnen worden.
  • Het is belangrijk om tijdens het genezingsproces van de stressfractuur, de algemene conditie op peil te houden door middel van crosstraining oefeningen.
  • Aangenomen wordt dat 98% van de stressfracturen na verloop van tijd zal genezen. Zelfs als deze niet genezen, is er geen behandeling nodig indien zij geen pijn veroorzaken. Een pijnvrije spondylolyse is geen zwakke plek van de wervelkolom en zou niemand ervan moeten weerhouden om contactsporten, fitness of de normale activiteiten weer op te pakken.

AZ Sint-Jan Brugge
Ruddershove 10
8000 Brugge
+32 (0) 50 / 45 21 60
ortho@azsintjan.be

AZ Sint-Lucas Brugge
Sint-Lucaslaan 29
8310 Brugge
+32 (0) 50 / 36 53 10
ortho@stlucas.be

Orthoclinic
Gistelse Steenweg 446
8200 Brugge
+32 (0) 50 / 30 10 70
ortho@stlucas.be

SFX
Spaanse Loskaai 1
8000 Brugge
+32 (0) 50 / 47 04 30
ortho@azsintjan.be

Private praktijk Knokke
Graaf Jansdijk 29/1
8300 Knokke
+32 (0) 50 / 30 10 70 (Privaat Sint-Andries)
www.seacure.be