Lage rugpijn

Uitleg & behandeling

U wenst informatie over

Lage rugpijn is een vaak voorkomende klacht met verschillende oorzaken. Net omdat er meerdere oorzaken voor lage rugpijn wordt het beschouwd als een aandoening waarvan de oorzaken hier worden uitgelegd.

vraag

Situering

De wervelkolom van de lage rug, in het gebied tussen de ribben en de heupen, wordt de lumbale wervelkolom genoemd. Deze bestaat uit vijf botten, wervels genaamd, met kussentjes ertussen. Deze kussentjes - die we tussenwervelschijven of discussen noemen - functioneren als schokdemper en zorgen ervoor dat de botten niet langs elkaar schuren als we lopen of rennen.

De lumbale wervelkolom bevat ligamenten en spieren, die bevestigd zijn door middel van pezen, waardoor de wervelkolom op zijn plek gehouden wordt.

Door het midden van elke wervel loopt het ruggenmergkanaal of spinaal kanaal, van waaruit aan zowel de linker- als de rechterkant van de wervelkolom de zenuwen vertakken.

Het lage ruggebied, of lendengebied, dient een aantal belangrijke functies voor het menselijk lichaam. Deze functies omvatten structurele ondersteuning, beweging en de bescherming van bepaalde lichaamsweefsels.

vraag

Wat is het

 • Lage rugpijn is een brede term die wordt gebruikt om pijn te beschrijven die ontstaat tussen de onderste ribben en de billen, waarbij deze pijn enkele dagen of enkele weken aanhoudt.

  De rugpijn kan variëren en kan scherp of stekend zijn. Het kan suf of pijnlijk aanvoelen, of juist als een soort kramp. Het soort pijn dat men ervaart, hangt af van de onderliggende oorzaak van de rugpijn. Rugpijn is een symptoom en er zijn vele oorzaken voor.

 • Acute lage rugpijn:

  Ongeveer 80% van alle mensen zullen ergens in hun leven lage rugpijn krijgen. De meerderheid van de gevallen van acute rugpijn is het gevolg van eenvoudige verstuikingen en verrekkingen in de rug. Verstuikingen worden veroorzaakt door het overstrekken of scheuren van ligamenten, en verrekkingen zijn scheurtjes in een pees of spier. Beide kunnen ontstaan door op de verkeerde manier te draaien of iets op te tillen, te zwaar te tillen, of overstrekken. Dergelijke bewegingen kunnen ook spasmen in de rugspieren veroorzaken, wat ook pijnlijk kan zijn. In de meeste gevallen zal de rugpijn binnen enkele weken vanzelf weer overgaan, eventueel met fysiotherapie en oefeningen om bepaalde spiergroepen te hertrainen.

 • Chronische of aanhoudende lage rugpijn:

  De meerderheid van de mensen herstelt vrij snel van een episode van lage rugpijn, maar sommige mensen blijven pijn houden, zelfs na maanden of jaren. Onderzoek lijkt aan te tonen dat er in het merendeel van deze gevallen geen nieuwe schade aan de rug is. Mensen met chronische pijn hebben vaak moeite om met werk, familie en sociale activiteiten om te gaan, en chronische lage rugpijn wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke oorzaak van invaliditeit.

  Het is bekend dat bepaalde factoren in vroege stadia van rugpijn worden geassocieerd met een grotere kans dat het een aanhoudend probleem wordt.

vraag

Diagnose

 • Zonder klinische aanwijzingen voor een ernstige aandoening, is diagnostische beeldvorming, zoals een MRI-scan, röntgen- of laboratoriumonderzoek, vaak niet nodig.
 • Meestal voldoet een zorgvuldige anamnese en onderzoek op de raadpleging om een ​​onderliggende oorzaak, anders dan een verstuiking of verrekking, uit te sluiten.
 • Indien nodig kunnen de volgende testen gedaan worden:
  • CT-scan
  • MRI-scan
  • Röntgenfoto's
vraag

Waarom behandelen

 • Pijn
 • Functiebeperking
 • Chroniciteit voorkomen

Bijkomende onderzoeken ?

Zonder klinische aanwijzingen voor een ernstige aandoening, is diagnostische beeldvorming, zoals een MRI-scan, röntgen- of laboratoriumonderzoek, vaak niet nodig.

Acute lage rugpijn:

 • In de meeste gevallen zal acute lage rugpijn binnen enkele weken vanzelf weer overgaan, eventueel met behulp van fysiotherapie om bepaalde spiergroepen te hertrainen.
 • Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen nodig zijn, afhankelijk van wat de arts aanbeveelt.
 • Het is belangrijk om zo actief mogelijk te blijven, anders worden de rugspieren zwak en dit kan leiden tot meer pijn en inactiviteit. Oefeningen en voorzichtig strekken kunnen ook nuttig zijn.
 • Rugpijn kan ook worden beïnvloed door factoren zoals levensstijl, fitheid, werkplezier, stress, depressie, gezinssituatie, relaties etc.

Chronische lage rugpijn:

 • Er is een enorme hoeveelheid bewijs dat erop wijst dat zo actief mogelijk blijven het beste is om niet alleen de invaliditeit te verminderen en de functie te verbeteren, maar ook om depressie en pijn te verminderen. Eventueel kan hiervoor beroep gedaan worden op kinesitherapie, ergotherapie en psychologische begeleiding.
 • Aanvullende behandelingen bij chronische lage rugpijn kunnen in een verder stadium bestaan uit doorverwijzing naar een pijncentrum voor specifieke infiltratietechnieken na veelal voorafgaande diagnostiek.
 • Soms worden patiënten met een verhaal van ernstige chronische lage rugpijn niet beterend met de klassieke hier bovenvermelde behandelingen, doorverwezen naar een multi-disciplinaire-spine raadpleging waar verschillende arts-specialisten uit verschillende domeinen een evaluatie doen en de nog beschikbare behandelingsmodaliteiten (revalidatie/pijntherapie/chirurgie….) bespreken.