Beenlengteverschil

Verschil in lengte tss beide benen

U wenst informatie over

Kinderen met een beenlengteverschil hebben benen van verschillende lengte. Dit komt doordat het dijbeen (femur), het scheenbeen (tibia of fibula) of beide korter zijn in één been.


vraag

Wat zijn de tekenen en symptomen van een beenlengteverschil

Tekenen en symptomen van een beenlengteverschil hangen af van de oorzaak en hoeveel korter een been is. Een klein verschil in beenlengte is misschien helemaal niet merkbaar. Een groter verschil kan mank lopen of pijn veroorzaken. Het kan ook leiden tot artrose als volwassene.

Afhankelijk van hoe oud een kind is en de oorzaak van de afwijking, kan het verschil gelijk blijven of erger worden naarmate het kind groeit.

vraag

Wat veroorzaakt beenlengteverschil

Beenlengteverschil kan al bij de geboorte aanwezig zijn (aangeboren), maar kan pas opvallen als het kind ouder wordt. Het kan ook ontstaan als een kind ouder is (verworven afwijking genoemd).

vraag

Oorzaken van aangeboren beenlengteverschil

  • Fibulaire hemimelia (wanneer een baby wordt geboren met een kort of ontbrekend scheenbeen).
  • Focale femorale deficiëntie (wanneer een baby wordt geboren met een kort of ontbrekend dijbeen).
  • Hemihypertrofie (wanneer één kant van het lichaam groter wordt dan de andere).
vraag

Oorzaken van verworven beenlengteverschil

  • Een gebroken been
  • Een botinfectie
  • Een idiopathische beenlengte afwijking is een afwijking waarvan de oorzaak niet bekend is.
vraag

Hoe wordt beenlengteverschil gediagnosticeerd

Om een beenlengteverschil te diagnosticeren, moeten orthopedische specialisten (artsen en andere zorgverleners die bot- en spierproblemen behandelen):

  • Praten met de familie en het kind (als ze oud genoeg zijn om het te begrijpen) om de eventuele oorzaak van het beenlengteverschil te ontdekken.
  • Een lichamelijk onderzoek doen:
    • beide benen opmeten
    • kijken hoe het kind loopt
  • Röntgenfoto’s maken

Afhankelijk van de ernst van het beenlengteverschil en de (te voorziene) evolutie ervan in de tijd zal uw arts met u een aantal behandelingsopties bespreken. De keuze is individueel.

vraag

Hoe wordt een beenlengteverschil behandeld

Een klein beenlengteverschil kan worden behandeld door het kortere been te verlengen of het langere been in te korten. Een schoenlift kan kleine verschillen gladstrijken, en is misschien alles wat sommige kinderen nodig hebben. Maar als het beenlengteverschil meer dan 2,5 cm bedraagt of erger wordt naarmate het kind groeit, kan een operatie helpen. Kinderen kunnen tijdens hun groei meer dan één operatie nodig hebben.

Een optie voor kinderen die nog groeien is epifysiodese. Bij deze relatief eenvoudige operatie worden een of twee van de groeiplaten (gebieden aan het uiteinde van botten waar nieuwe groei plaatsvindt) in het langere been uitgefreesd/geschraapt of samengedrukt met chirurgische platen en schroeven. De operatie vertraagt of stopt de groei van het langere been, zodat het kortere been de groei kan inhalen.

Als een kind is gestopt met groeien, kunnen orthopeden een beenlengteverschil soms corrigeren door het langere been in te korten. Dit wordt gedaan door een stuk bot van het langere been te verwijderen.

Er kan ook een been verlengende operatie worden gedaan. Bij deze operatie wordt het kortere been verlengd met een apparaat aan de buitenkant van het lichaam (een externe fixator) of een apparaat dat in het bot wordt geplaatst (een nagel om het been te verlengen). Deze operatie vereist een verblijf in het ziekenhuis en weken tot maanden van nazorg en revalidatie.

vraag

Hoe kunnen ouders helpen

Het herstellen van een beenlengteverschil kan vele jaren duren. Ouders en het orthopedisch zorgteam spelen een grote rol in de behandeling.

Hier zijn enkele dingen die u kunt doen:

Praat met het zorgteam van uw kind over de behandeling en genezing. Stel vragen. Zoek uit waartoe elke operatie dient en hoe u uw kind daarna moet verzorgen.

Begeleid uw kind tijdens alle geplande medische bezoeken.

Als uw kind oud genoeg is, praat dan over behandelingen en wat u kunt verwachten. Betrek oudere kinderen zo mogelijk bij beslissingen over operaties.

vraag

Wat moet ik nog meer weten

Uw orthopedisch team zal u helpen de beste behandeling voor uw kind te kiezen. Neem de tijd om precies te begrijpen wat er in elke fase van het behandelplan zal gebeuren. Zo weten u en uw kind wat ze kunnen verwachten en kunnen jullie het stappenplan volgen. Het medisch orthopedisch team is er om uw vragen te beantwoorden en u te helpen het beste resultaat voor uw kind te bereiken.

AZ Sint-Jan Brugge
Ruddershove 10
8000 Brugge
+32 (0) 50 / 45 21 60
ortho@azsintjan.be

AZ Sint-Lucas Brugge
Sint-Lucaslaan 29
8310 Brugge
+32 (0) 50 / 36 53 10
ortho@stlucas.be

Orthoclinic
Gistelse Steenweg 446
8200 Brugge
+32 (0) 50 / 30 10 70
ortho@stlucas.be

SFX
Spaanse Loskaai 1
8000 Brugge
+32 (0) 50 / 47 04 30
ortho@azsintjan.be

Private praktijk Knokke
Graaf Jansdijk 29/1
8300 Knokke
+32 (0) 50 / 30 10 70 (Privaat Sint-Andries)
www.seacure.be