Lumbale microdiscectomie

Het wegnemen van een hernia of uitpuilende tussenwervelschijf

  • Bij deze operatie wordt de discushernia via een beperkte toegang aan de achterzijde van de rug verwijderd. Hierdoor wordt de druk van deze discushernia op de betroffen zenuw weggenomen, zodat de zenuw mooi vrij komt te liggen. Hierbij wordt heel veel waarde gehecht aan het bewaren van de stabiliserende structuren van de wervelkolom. Dit betekent dat er enkel ruimte gemaakt wordt.
  • Dit is doorgaans zeer dankbare chirurgie die in veel gevallen leidt tot een direct verdwijnen van de uitstralingspijn in het been (ischias).
  • Indien er voor de operatie reeds een verminderd gevoel en/of een verminderde kracht in het been aanwezig was, zal dit doorgaans niet direct hersteld zijn na de operatie. Dit is namelijk door de schade aan de zenuw die ontstaan is door gekneld gezeten te hebben. Het genezingsproces van een zenuw verloopt langzaam en kan tot 1 jaar in beslag nemen. Buiten ruimte maken voor de zenuw, bestaan er jammer genoeg geen chirurgische technieken om een beschadigde zenuw sneller te doen herstellen.

U kan terecht bij volgende artsen