Lumbale microdecompressie

Ruimte maken voor de zenuwen in het spinaalkanaal

  • Bij deze operatie wordt via een beperkte toegang aan de achterzijde van de onderrug het natuurlijke botvenster tussen twee wervels iets groter gemaakt. Hierbij wordt het gele ligament (ligamentum flavum) verwijderd, en wordt soms het overgroeiende binnenste deel van het facetgewricht verwijderd. Hierdoor wordt ruimte gemaakt voor de zenuwen die afgekneld zitten.
  • Dit is doorgaans zeer dankbare chirurgie die in veel gevallen leidt tot een direct verdwijnen van de uitstralingspijn in het been (ischias) en leidt tot het herwinnen van de mogelijkheid om weer verdere afstanden te kunnen wandelen.
  • Deze ingreep heeft vooral invloed op de beenklachten en zorgt ervoor dat de mensen in veel gevallen opnieuw meer rechtop kunnen wandelen. Deze ingreep heeft echter minder invloed op de rugpijn zelf.
  • Indien er voor de operatie reeds een verminderd gevoel en/of een verminderde kracht in het been of de beide benen aanwezig was, zal dit doorgaans niet direct hersteld zijn na de operatie. Dit is namelijk door de schade aan de zenuw die ontstaan is door gekneld gezeten te hebben. Het genezingsproces van een zenuw verloopt langzaam en kan tot 1 jaar in beslag nemen. Buiten ruimte maken voor de zenuwen, bestaan er jammer genoeg geen chirurgische technieken om een beschadigde zenuw sneller te doen herstellen.

U kan terecht bij volgende artsen