Wervelkolom Team Orthoclinic

15.06.2018

Binnen de Orthoclinic Brugge bestaat het wervelkolom team of Spine Unit uit 4 artsen, waarmee ze één van de grootste perifere, niet-universitaire orthopedische wervelkolom groepen vormen in het Vlaamse landschap. Dr. Hoste Davy, Prof. F. Plasschaert, Dr. Luc Vanden Berghe en Dr. Jan Van Meirhaeghe kunnen op deze manier het volledige werkdomein van de zorg voor de patient met een wervelkolom probleem in vullen.

Binnen de dienst worden zowel de pediatrische, adolescente als volwassen wervelkolom problematiek behandeld. Degeneratieve problematiek blijft het grootste en meest groeiende gedeelte van de dagdagelijkse praktijk naast de behandeling van deformiteiten (pediatrisch, adolescent en volwassen) en de traumatologisch gevallen.

Naast de conservatieve behandeling van de wervelkolom pathologie, vaak in nauwe samenwerking met de collega’s van de diensten Fysische geneeskunde-Revalidatie en de Pijnkliniek, worden er jaarlijks ongeveer 400 spinale ingrepen uitgevoerd.Hierbij worden op cervicaal, thoracaal als lumbaal niveau de verschillende moderne operatieve technieken (zoals anterieure, laterale als posterieure toegang zowel als open en minimaal invasieve technieken) gebruikt, al naargelang de noodzaak van de casus.

Sinds 2017 beschikt de dienst Orthoclinic over het EOS systeem die voornamelijke in de behandeling van wervelkolom deformiteiten (scoliose/kyfose) zijn meerwaarde bewezen heeft in de preoperatieve oppuntstelling met mogelijkheid tot 3D reconstructie en minder stralingsbelasting voor de patient.

Via hun engagement in verschillende wetenschappelijke verenigingen zoals de Belgian Spine Society (BSS) en de overkoepelende Spine Society of Belgium (SSBe) was de Orthoclinic wervelkolom groep van nabij betrokken in de ontwikkeling van een nieuwe spine nomenclatuur en de hiermee samenhangende criteria tot het oprichten van multi-disciplinaire spinecentra die de kwaliteit van de zorg voor de patient met een wervelkolom probleem in België moet verbeteren. In 2017 leidde dit in samenwerking met het Federaal Kenniscentrum (KCE) tot de publicatie van de klinische richtlijn rond lage rugpijn en radiculaire pijn (1)en tevens de verschillende pathways voor de behandeling van lage rugpijn en radiculaire pijn (2).

  1. Van Wambeke P, Desomer A, Ailliet L, Berquin A, Demoulin C, Depreitere B, Dewachter J, Dolphens M, Forget P, Fraselle V, Hans G, Hoste D….Klinische Richtlijn rond lage rugpijn en radiculaire pijn – Samenvatting. Good Clinical Practice (GCP). Brussel: Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). 2017. KCE Reports 287As. D/2017/10.273/33.

  2. Jonckheer P, Desomer A, Depreitere B, Berquin A, Bruneau M, Christiaens W, Coeckelberghs E, Demoulin C, Pierre Duquenne (CHC Liège), Forget P, Fraselle V, Godderis L, Hans G, Hoste D…Lage rugpijn en radiculaire pijn: kernelementen van een zorgpad – Synthese. Health Services Research (HSR). Brussel: Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). 2017. KCE Reports 295As. D/2017/10.273/84.
01
13
Dr D Hoste, Dr J Van Meirhaeghe, Prof Dr F Plasschaert, Dr L Vanden Berghe
Dr. Luc Vanden Berghe
Dr. Davy Hoste
Dr. Davy Hoste
Terug naar het overzicht met alle nieuws

Vorige

Volgende