Maak een afspraak
Maak een afspraak

Voetchirurgie Orthoclinic Brugge, anno 2017

17.09.2017

Sinds januari 2014 zijn de orthopedische diensten in Brugge gefuseerd onder de naam Orthoclinic Brugge. Eén van de voornaamste drijfveren voor deze fusie was een doorgedreven (super)specialisatie.

De orthopedisch chirurg die álle gewrichten behandelt en opereert is definitief voltooid verleden tijd. Om een antwoord te bieden aan de snelle technische evoluties en de uitbreidende chirurgische therapeutische mogelijkheden, is men meer dan ooit als chirurg genoodzaakt om te focussen op één specifieke extremiteit en zelfs vaak één gewricht. Zo wordt ook de voet- en enkel chirurgie eveneens als apart en volwaardig domein beschouwd, gezien zijn specifieke noden en complexiteit.

vraag

Sterke stijging in voet- en enkelchirurgie


Voetchirurgie zit in de lift. In de Brugse ziekenhuizen zien we een groei van minstens 20% over het verloop van de laatste vijf jaar. Hiermee is de voet-en enkelchirurgie de snelst groeiende subdiscipline binnen de orthopedie.

De voornaamste redenen zijn:

 1. Doorgedreven superspecialisatie en fulltime activiteit binnen het voet- en enkel vakgebied.
 2. De verouderende maar vaak nog (zeer) actieve bevolking wenst zo lang mogelijk maximaal functioneel en actief te blijven wat leidt tot meer operatieve voet- en enkelinterventies in vergelijking met vroeger.
 3. Technische evoluties: Minimaal invasieve en Percutane operatietechieken zorgen voor kleinere incisies, minder pijn en vlottere revalidatie (bijv bij behandeling van bunionette, metatarsalgie, diabetesvoet). Ontwikkeling van specifiek voet-enkel fixatiemateriaal.
 4. De prothesechirurgie heeft niet die impact gehad binnen het voet-en enkeldomein in vergelijking met de heup en knie. De enkelprothese bleek qua resultaat ook ondergeschikt aan de heup- en knieprothese. De vierde generatie enkelprotheses die recent hun intrede hebben gedaan, zullen hier mogelijks toch voor een kentering zorgen, zowel voor wat betreft de indicatie als voor wat betreft de resultaten.
 5. Diabetes voetpathologie stijgt evenredig met het stijgend aantal diabetici.
vraag

Overzicht voetchirurgie

Jaarlijks worden ongeveer 1000 voet-en enkeloperaties uitgevoerd binnen ORTHOCLINIC BRUGGE (Brugse Orthopedische Associatie Sint Jan-Sint Lucas)

Hoewel een overgroot deel van de voetpathologie nog steeds de hallux- en reconstructieve voorvoetchirurgie behelst, zien we de jaatste jaren binnen Orthoclinic Brugge meer chirurgische diversiteit met bijvoorbeeld een duidelijk toename voor wat betreft behandeling van achtervoetproblemen (plat-holvoetcorrecties) en sport- en peesletsels.

Opnieuw is een voor de handliggende verklaring de superspecialisatie in de voet- en enkelpathologie waardoor een groter en diverser pathologieaanbod wordt gezien.

vraag

Oprichting voet - en enkelkliniek

De toename aan voet-enkelpathologie alsook meer diversifiëring vraagt logischerwijze ook een efficiëntere organisatie. Sinds de samenwerking tussen Orthopedie Sint-Lucas en Orthopedie Sint-Jan wordt de voetpathologie in Brugge over 2 ziekenhuizen door hetzelfde Orthopedisch Team behandeld. In dat kader werd dan ook beslist om binnen Orthoclinic, een Voet-en Enkelkliniek op te richten.

Onze doelstellingen:

 • Optimale patiëntenzorg aanbieden binnen het voet-en enkeldomein gebruikmakend van de nieuwste technische evoluties.
 • Uniform beleid binnen Brugse ziekenhuizen
 • Voldoende bereikbaarheid en vlotte doorstroming vanuit de eerste lijn
 • Vlotte samenwerking met podologen en orthopedisch techniekers
 • Verder optimalisatie van wetenschappelijk onderzoek en opleiding binnen voet-enkel domein.
 • Ondersteuning van de Brugse Diabetes voetkliniek

Het bestaande Orthopedisch Chirurgisch Team (Dr. Deprez, Dr. Hoste, Dr. Tajdar), wordt hiervoor aangevuld met podologisch omkadering, verband- en gipsmeesters en orthotechniekers.

Naast de optimalisatie van de bestaande voet-enkel-activiteit in de twee ziekenhuizen zal de consultatie in Orthoclinic Sint-Andries verder worden behouden en uitgebouwd.

Terug naar het overzicht met alle nieuws

Vorige

Volgende

AZ Sint-Jan Brugge
Ruddershove 10
8000 Brugge
+32 (0) 50 / 45 21 60
ortho@azsintjan.be

AZ Sint-Lucas Brugge
Sint-Lucaslaan 29
8310 Brugge
+32 (0) 50 / 36 53 10
ortho@stlucas.be

Orthoclinic
Gistelse Steenweg 446
8200 Brugge
+32 (0) 50 / 30 10 70
ortho@stlucas.be

SFX
Spaanse Loskaai 1
8000 Brugge
+32 (0) 50 / 47 04 30
ortho@azsintjan.be

Private praktijk Knokke
Graaf Jansdijk 29/1
8300 Knokke
+32 (0) 50 / 30 10 70 (Privaat Sint-Andries)
www.seacure.be