Handwacht West (Kortrijk - Brugge)

21.06.2021

Sinds mei 2020 vormen de handchirurgen van AZ Groeninge (Kortrijk) en AZ St Jan & AZ St Lucas Brugge een handgroep met een permanente wachtdienst. Deze samenwerking komt tot stand om nog betere zorg te bieden aan patiënten met ernstige handtrauma’s.

Het gaat hierbij om banale snijwonden in de hand tot reïmplantaties van geamputeerde vingers en andere zware handletsels. Deze microchirurgische ingrepen vergen veel expertise en nemen vaak ettelijke uren in beslag. Secure chirurgie, maar ook intensieve handrevalidatie nadien, zijn noodzakelijk om de handfunctie zo goed als mogelijk te herstellen. De handchirurgen van onze handgroep staan garant voor de beste zorgen bij dergelijke handtrauma’s en voorzien uiteraard ook adequate opvolging nadien.

Dit kan enkel door de expertise en krachten te bundelen onder de vorm van een handgroep: ‘Handgroep West’, met een permanente handwacht: ‘Handwacht West’.

De handchirurgen zijn 24u op 24u, wisselend in één van de centra van wacht. Het kan dus zijn dat een patiënt met ernstig handtrauma vanuit Kortrijk wordt doorverwezen naar Brugge of omgekeerd. Zo nodig kunt u steeds contact opnemen met de spoedgevallendienst om na te gaan welk centrum van handwacht is.

Tijdens de eerste Covid lockdown waren er minder handtrauma’s. Dit aantal neemt echter terug toe en zal vanaf heden, tgv de versoepelingen van de corona maatregelen, blijven stijgen. We vragen dan ook om voorzichtig te blijven en voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens het scheren van uw haag, het depanneren van uw grasmaaier, het zagen van hout. Wees ook voorzichtig met scherpe voorwerpen en (gebroken) glas. Een handtrauma is snel gebeurd en kan het leven van de patiënt danig dooreenschudden. In dergelijke situaties staat Handwacht West steeds paraat.

01
07
Dr. Hanne Vandevivere, Dr. Francis Bonte, Dr. Bart Berghs, Prof. Dr. Filip Stockmans
Dr M Dezillie, Dr J Vanhaecke  (Kortrijk)
Dr. Marleen Dezillie, Dr. Jeroen Vanhaecke (AZ Groeninge, Kortrijk)
Dr. Hanne Vandevivere & Prof. Dr. Filip Stockmans
Microscoop
Prof. Dr. Filip Stockmans, Dr. Francis Bonte, Dr. Hanne Vandevivere
Prof. Dr. Filip Stockmans, Dr. Francis Bonte, Dr. Hanne Vandevivere
Terug naar het overzicht met alle nieuws

Vorige

Volgende