Anatomie en pathofysiologie
Een neurinoom is een goedaardige zwelling (tumor) van de zenuw. Dokter Morton heeft deze pathologie beschreven. Morton’s neurinoom of Morton’s neuralgie is eigenlijk geen echte tumor. De weke delen rond de digitale zenuw van de kleine tenen worden verdikt. Door deze verdikking raakt de zenuw gekneld onder het ligament die de middenvoetsbeentjes (de metatarsalen) aan elkaar verbindt. De meest voorkomende plaats is tussen de 3de en de 4de teen.

Waarom de digitale zenuw verdikt is, is niet duidelijk maar het is waarschijnlijk het gevolg van irritatie, trauma of overdruk.
Enkele risicofactoren zijn
- Te nauwe schoenen
- Hoge hakken
- Doorgezakte voorvoet
- Holvoeten
- Overbelastende sportactiviteit
Anamnese en symptomen
De patiënten klagen van een bobbel in de schoen en hebben vaak het gevoel dat ze over deze bobbel afrollen tijdens het stappen. Dit kan soms gepaard gaat met een “klik” gevoel. Soms gaat dit gepaard met brandende pijn met uitstraling naar de tenen. Soms zijn er ook klachten van gevoelloosheid thv. de tenen.
Klinisch onderzoek
Hierbij zal men proberen de klachten uit te lokken door te drukken/ palperen. Soms kan men het klikgevoel uitlokken door de metatarsalen naar elkaar te duwen.
Differentieel diagnose:
- Stress fractuur metatarsalen
- Plantaire eeltvorming
- Metatarsalgie
- Arthritis thv. de MTP en PIP gewrichten
- Bursitis
Oppuntstelling
- Radiografie
Kan gebruikt worden om een stress fractuur uit te sluiten
- Echografie
Kan de weke delen pathologie tonen en kan helpen tot diagnose stelling.

- Magnetische resonatie (MRI)
Kan Morton’s neurinoma zeer goed tonen maar het gaat wel om een kostelijk onderzoek.

Behandeling
Niet operatief
De conservatieve therapie bestaat uit:
- Ruime schoenen met goede afrol
- Minder hoge hakken of geen hakken
- Steunzolen met retrocapitale baar of pad
- NSAID en/of cortisone infiltraties
Operatief
Bij het falen van de conservatieve therapie wordt met de patiënt afgesproken om de Morton’s neuroma te reseceren.
De chirurgie is meestal succesvol, met volledig verdwijnen van de klachten. Het enige nadeel van deze ingreep is een blijvende gevoelloosheid thv. de tenen, meestal thv. de 3de en 4de teen.

De ingreep gebeurt in dagziekenhuis. Er moet rekening gehouden worden met een postoperatieve revalidatie van 3 à 4 weken. In de revalidatie periode mag de patiënt steunen zodra de pijn het toelaat. Na 14 dagen worden de draadjes verwijderd en nadien volgt een periode van kinesitherapie.