Chirurgische heupdislocatie

>
>
>
Info voor patienten > Heup > Chirurgische heupdislocatie >

Wat is een chirurgische heupdislocatie?

Bij een chirurgische heupluxatie wordt de heup uit de kom gehaald. Hierdoor kunnen kraakbeenafwijkingen in de kom worden behandeld en kan de vorm van de kom worden gecorrigeerd.

 

Is een chirurgische heupdislocatie heupsparend?

Ja. Deze ingreep wordt gebruikt om afwijkingen aan de heupkom en heupkop te behandelen. Corrigeren van vormafwijking van de heup kan het ontstaan van slijtage voorkomen of het verslechteren ervan afremmen. Het grote voordeel van gewrichtsparende heupchirurgie is natuurlijk dat het eigen gewricht behouden blijft en zwaardere belastingen zoals met sport geen probleem hoeven te vormen. Bij deze ingreep worden bovendien geen spieren losgemaakt. Om het heupgewricht te benaderen wordt een stuk van de trochanter major losgemaakt en na de ingreep weer vastgezet met schroeven.

 

 


Wie komt in aanmerking voor een chirurgische heupdislocatie?

Deze ingreep wordt doorgaans uitgevoerd bij jonge patiĆ«nten en indien er nog geen slijtage van het kraakbeen is ontstaan. Over het algemeen zijn de resultaten van dit soort behandelingen beter naarmate de slijtage minder vergevorderd is. Als er al duidelijke slijtage is, komt er een omslagpunt waarop meer met een kunstheup (totale heup) te bieden is. Een heupdislocatie wordt voornamelijk uitgevoerd om afwijkingen te corrigeren die met een heuparthroscopie niet behandeld kunnen worden. Het betreft dan meestal afwijkingen aan de achterzijde van het heupgewricht of bij heupgewrichten waarvan de kom abnormaal diep is (coxa profunda).

 

Hoe verloopt de revalidatie na een chirurgische dislocatie?

Na de operatie dient de patient een 6-tal weken krukken te gebruiken. Steunname is wel onmiddellijk toegestaan binnen de pijngrenzen. Dagelijkse kinesitherapie zal voorgeschreven worden, waarbij vooral zal geoefend worden op souplesse van het heupgewricht.
    Terug