Behandeling
Conservatief
Relatieve rust en vermijden van belastende activiteiten zijn de eerste stappen. Vaak wordt een ontstekingsremmer en een nachtelijke rustspalk voorgeschreven. Zo aangewezen kan tevens een infiltratie met cortisonen in de goot gegeven worden.
Operatief
Indien de pijn aanhoudt, ondanks al deze maatregelen, kan een operatie overwogen worden. Hierbij wordt het verdikte ligament geopend om de pezen meer ruimte te geven. Om te vermijden dat de pezen over de vrije rand van het spaakbeen springen bij het buigen van de pols, wordt de tunnel opnieuw gesloten na een verlenging van het ligament. Dit creëert de nodige ruimte voor de strekpezen, waardoor ze vrijer kunnen bewegen.
De ingreep gebeurt onder polsblok (loco-regionale anesthesie).
Voor de operatie dient de patiënt zich bij de huisarts aan te melden om het preoperatief samenwerkingsdocument te laten invullen. In functie van de leeftijd en de medische voorgeschiedenis kunnen zo bijkomende preoperatieve onderzoeken gebeuren. (electrocardiogram, bloedafname). Deze onderzoekingen brengt de patiënt de dag van de operatie mee naar het ziekenhuis. De huisarts beslist eveneens welke medicatie de patiënt mogelijks dient te staken voor de ingreep.
De ingreep gebeurt via een opname in het dagziekenhuis. Voor diabetespatiënten wordt soms een uitzondering gemaakt. De dag van de operatie dient de patiënt zich nuchter aan te melden in het dagziekenhuis. Dit betekent dat er vanaf middernacht niet meer gegeten, gedronken of gerookt mag worden.
Enige uren na de ingreep kan het ziekenhuis reeds verlaten worden.
Postoperatief
Daags postoperatief dient de patiënt zich op de gipskamer aan te melden voor een eerste verbandwissel en het aanmeten van een afneembare gipsspalk.
Deze beschermt de pols en verhoogt het comfort van de patiënt. Deze dient de eerste 2 weken na de operatie gedragen te worden doch tevens regelmatig afgelaten te worden om de pols te bewegen en de pezen te laten glijden.
Een minimaal verband volstaat. De wonde dient weliswaar droog gehouden te worden.
Zolang het verband proper blijft dient dit niet vervangen of ontsmet te worden.
De hechtingen worden na 2 weken door de huisarts verwijderd en de gipsspalk kan dan ook afgelaten worden.
Een controle bij de chirurg wordt na 4 weken afgesproken.
Complicaties
De meest voorkomende complicaties zijn wondproblemen en infectie. Alle mogelijke voorzorgen worden genomen om dit tot een minimum te beperken.
Sommige patiënten ervaren een licht verschillend of verdoofd gevoel ter hoogte van de duim en wijsvinger na de operatie. Dit gevoel kan enige weken aanhouden. Dit is het gevolg van het opzij houden van een gevoelszenuw tijdens de operatie en verdwijnt doorgaans spontaan.