Spiersparende anterieure toegangsweg

>
>
>
Info voor zorgverstrekkers > Heup > Spiersparende anterieure toegangsweg >

Waarom spiersparend?

Wanneer we de anterieure toegangsweg naar de heup gebruiken voor het uitvoeren van een totale heupprothese, plaatsen we de heupcomponenten via een kleine incisie in de liesplooi. We kunnen het heupgewricht benaderen tussen de belangrijke spiergroepen, zonder enige spier te moeten losmaken of zenuwtakjes op te offeren. Bovendien wordt het posterieure heupkapsel en de externe rotatoren gespaard.

 

Wat zijn de voordelen van de anterieure toegangsweg?

Onderzoek heeft uitgewezen dat het risico op een luxatie of “ontwrichting” van de totale heupprothese veel lager is dan bij de klassieke benaderingswijzen van het heupgewricht. Bovendien is er een vlottere initiële revalidatie, aangezien er geen spieren losgemaakt worden. Er zijn geen restricties wat betreft mobiliteit of slaappatronen aangezien de heup zeer stabiel is. De patiënt mag onmiddellijk slapen zoals hij zelf wil (zijde/rug/buik) .

Het esthetische voordeel van de anterieure toegangsweg is dat de incisie in de liesplooi wordt gemaakt en het litteken na de operatie niet zichtbaar is wanneer de patiënt ondergoed of een bikini draagt (vandaar de term ‘bikini’ incisie).


 

     Terug